Do školy na bicykli

Naša škola je od 22.9. 2020 zapojená do kampane Do školy na bicykli.  Chceme oceniť všetkých sto cyklistov a kolobežkárov, ktorých sme napočítali v uplynulých dňoch. Ďalej oceňujeme aj ďalších vyše sto žiakov, ktorí prichádzajú do školy peši, všetci prispievate k ekologickejšej preprave a presne o toľko menej áut zastane každé ráno pred našou školou. Rozumieme, pravdaže, všetkým dôvodom na cestu autom, či už je to počasie alebo vzdialenosť. Ak sa, však viete aspoň niekedy zaobísť  bez auta, skúste to  🙂

Záverečná správa

Radi sme sa do tejto kampane zapojili, práve preto, že skoro tretina žiakov v našej škole pravidelne využíva nejaký ekologický spôsob dopravy do školy. Približne rovnaký počet prichádza do školy bicyklom a peši. Viacerí využívajú kolobežku alebo prídu hromadnou dopravou. Cyklistov a kolobežkárov prichádza do našej školy veľa hlavne na jar a v jeseni. Neodradí ich ani zlá kvalita prístupovej komunikácie a stavebné práce v areáli školy. Našou výhodou je región s miernymi zimami, a tak máme zopár otužilcov, čo prichádzajú na bicykli celoročne.

Touto akciou sme nadviazali na úspešnú kampaň spred troch rokov pod názvom Zelená doprave (a), ktorú sme realizovali v rámci prípravy na program Zelená škola.

Najviac nás teší skutočnosť, že najmä medzi mladšími žiakmi, pribudnú počas kampane tí, ktorí presvedčia rodičov, aby aspoň počas kampane skúsili nechať auto doma a vybrali sa do školy inak.

Tohto roku sme kampaň podporili vyvesením plagátov na škole a dvoma rozhlasovými okienkami na začiatku každého týždňa kampane. V druhom týždni sa nám pokazilo počasie, čo odradilo mnohých, ale, našťastie, nie všetkých. Aj v tom najväčšom rannom lejaku tí skalní prišli na bicykli. Počas rozhovorov so zúčastnenými rodičmi títo jednoznačne kampaň podporovali. A tí, ktorí sa zapojiť nemohli, minimálne s myšlienkou súhlasili. Rozumieme, pravdaže, všetkým dôvodom na cestu autom, či už je to počasie alebo vzdialenosť.

Veríme, však, že ak bude takýchto kampaní viac, aj tí najzarytejší milovníci autodopravy aspoň skúsia zameniť auto za ekologickejší spôsob prepravy.

S pozdravom,

Danica Gallová, koordinátor

ZŠ Rovinka